Rättvisa?

Den 11 November 2007 rullar tåget in på Legazpi plattform i Madrid. 23 åriga soldaten Josue Estebanez har åkt ensam för att medverka i en nationalistisk demonstration som ska äga rum. När han gör sig redo att stiga av får han syn på ett 50tal AFA ligister som står och väntar på perrongen. Gänget är beväpnade med knogjärn, knivar, påkar och tårgasbomber som de har tänkt att använda för att stoppa den demonstration som Josue ska närvara vid. Tunnelbanans Övervaknings kameror fångar hela förloppet. På bandet ser man hur Josue tittar ut genom fönstret. Han har varit med länge nog för att förstå att det kommer att bli bråk. Han är orolig och instängd i en tågvagn varifrån han inte kan fly. Gänget får syn på honom genom glasdörrarna och ler förtjust av att se en av sina ”fiender” ensam och fångad. Med tanke på hur många de är kommer det att bli en lätt match. Tiden är knapp och Josue har ingen chans att ta sig därifrån utan att bli sedd. Han vet att det bästa försvaret är anfall och som situationen ser ut kan han absolut inte visa sin rädsla. Han drar fram sin armé kniv och gömmer den i handen då gänget gör sig redo att gå ombord på tåget. De hånler och skrattar åt hur lätt det kommer bli att attackera honom. När gänget stiger på flockas de snabbt runt Josue. Dessa gäng bruka slåss på det viset att de omringar och sedan går på i flock med sparkar och slag så det sista Josue vill är att hamna i underläge. I videon ser man hur de direkt gör sig redo att slåss mot på Josue, en kille tar bland annat demonstrativt på sig sitt knogjärn medan de andra maskerar sina ansikten. Trots risken att bli klassad som feg försöker Josue att kliva av tåget men då blockerar 16 åriga Carlos Palomino och hans vän dörren. I ett försök att provocera fram ett bråk frågar Carlos ut Josue om dennes kläder. Carlos visste inte om att Josue bar sin armé kniv och att han var beredd att försvara sig. Då Carlos greppar tag i hans tröja väljer Josue att snabbt dra kniven och hugga innan bråket bryter ut. Han puttar därefter Carlos bort från sig varpå Carlos vänner fångar upp och fort för honom ut ur vagnen. Följande minuter ser man hur Josue vankar av och an inne i vagnen, likt ett fångat djur. Carlos vänner springer då och då in i vagnen och kastar saker såsom brandsläckare och annat de fått tag i. Då de vid ett tillfälle går på från båda hållen använder Josue kniven igen för att försvara sig och skadar en av männen lindrigt. Först när de kastar in en rökbomb gör Josue ett försök att springa från platsen. Hela gänget springer efter. Vad man inte får se på bandet är att de till slut fick tag i Josue och förmodligen hade slagit ihjäl honom om inte poliser kommit för att ingripa. Josue hamnade på sjukhus där han blev behandlad för livshotade skador med sedan utskriven och satt i häktet. Man kan säga att han hade tur för Carlos däremot överlevde inte….

 

2009 dömdes Josue Estebanez till sammanlagt 26 års fängelse för mord. Det vill säga 19 år för mordet på Carlos och ytterligare 7 år för mordförsök på hans vän Alexander. Utöver det ska han också betala 100.000 € i skadestånd till Carlos familj.

 

Vad tycker ni andra som ser videon? Är det mord eller är det självförsvar? Låt inte deras åsikter eller bakgrund spela in utan bedöm bara efter händelsen i sig… Är domen rätt?



Själv tycker jag att det är sjukt hur de kan döma Josue för mord när han så uppenbart blev trängd och provecerad. Man ser tydligt att han försökte gå ut ur vagnen men blev stoppad. Man ser också hur gänget flockas runt honom och hur de njuter av att ha honom trängd. Jag vill påpeka att jag efter att ha googlat har förstått att dessa ”gäng” slagsmål är mycket mer brutalare än de som förekommer i Sverige. Det är med andra ord inget man vill utsätta sig för. I mina ögon spelar det ingen roll vad Josue hade för åsikter för hur man än vrider och vänder på det var han ensam mot 50 stycken personer som var ute efter honom…


Varning! Videon innehåller inspelningen från överbevakningskamerorna som även att det inte visar så mycket kan uppfattas som stötande…





Kommentarer
josue

fega jävlar.. vad fan skulle man själv ha gjort i den situationen?

2011-06-22 @ 19:02:29


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Fru Bodin

Living the dream

RSS 2.0